Header image  
de juiste opleiding projectmanagement kiezen
 
 
    Opleiding projectmanagement  |  Zachte vaardigheden  |  De kleren van de PRINCE
 


Opleiding projectmanagement: de zachte vaardigheden van projectmanagement

De meeste opleidingen projectmanagement besteden vooral aandacht aan de structurele kant van projectmanagement. Maar wat heeft een projectleider echt nodig? Een team dat goed kan communiceren en samenwerken presteert beter dan een team dat de regeltjes van projectmanagement goed kent en die 'exact' toepast. Het antwoord is natuurlijk 'yin' en 'yang': structuur en zachte vaardigheden zijn beide belangrijk voor een geslaagd project.

opleiding projectmanagement - de zachte vaardigheden

opleiding projectmanagement

 

Welke zachte vaardigheden moet een projectleider beheersen?

en zouden moeten terugkomen in een opleiding projectmanagement? Allereerst dit ontzenuwen, je kan niet alles leren in een enkele opleiding projectmanagement. Het is wel een goed idee om vooraf na te denken of je een opleiding zoekt die vooral de structurele kant van projectmanagement behandelt of een opleiding die vooral de zachte kant traint (of een combinatie natuurlij). Beginnende projectleiders zullen vooral een opleiding projectmanagement nodig hebben op gebied van de structurele kant van projectmanagement en meer gevorderde projectleiders zullen meer vragen hebben over de zachte kant.

Hier de lijst van zachte vaardigheden:

- kunnen onderhendelen
- kunnen motiveren
- stevig zijn
- luistervaardig
- vasthoudend (aan planning en budget)
- politiek vaardig (diplomatiek)

De meeste van bovenstaande vaardigheden zijn dingen die men vooral leert naarmate men ouder wordt, maar waar ook wel aparte opleidingen voor worden aangeboden. De gebieden zijn te veelomvattend om ook nog in een projectmanagement opleiding voldoende uit te werken. Toch besteden de meeste opleidingen projectmanagement wel aandacht aan enkele van deze elementen. Het is verstandig om vooraf na te denken over wat men verwacht van de opleiding (wil ik structuur of wil ik leiderschapsvaardigheden trainen ?) en te vragen aan de opleider of de opleiding of die aansluit bij die wensen.

Voor meer informatie over projectmanagement opleidingen: www.projectmanagement-training.nl
Alternatief: Springest